Wędrowiec Stary

Kulinaria Wędrowca Starego

Jesienne przepisy

Carpaccio z marynowanej dyni
podane z blanszowanym szpinakiem, prażonymi orzechami i sosem borowikowym

Składniki:
  • Borowiki
  • Śmietana 30%
  • Masło
  • Ocet winny
  • Cebula
  • Czosnek
  • Świeży szpinak
  • Dynia
  • Papryczka chilli
  • Orzechy włoskie i laskowe
  • Płatki migdałów
  • Ziarna słonecznika
  • Liść laurowy
  • Gorczyca
  • Ziele angielskie
  • Tymianek świeży


Sposób wykonania:
Marynata do dyni: Do niewielkiej ilości wody w garnku wrzuć liść laurowy, trochę gorczycy, ziele angielskie, świeży czarny pieprz, przekrojoną na pół papryczkę pozbawioną ziaren, rozgnieciony ząbek czosnku i 1 pokrojonej drobno cebuli. Do gotującej się marynaty wrzuć cienkie plasterki wcześniej pokrojonej dyni. Całość powinna gotować się około 2-3 minut. Na koniec marynowania należy dodać do całości odrobinę octu. Marynatę wystudzić. Dynia powinna poleżeć w marynacie kilka dni.
W międzyczasie, na suchej patelni, można prażyć orzechy oraz płatki migdałów. Na lekko sprażone orzechy wrzuć garść świeżego szpinaku, tak, żeby szpinak zmienił swoją sprężystość. Do smaku można dodać szczyptę soli i pieprzu.
Sos borowikowy: Do rondelka wrzuć około 3 łyżek masła. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną drobno w kostkę cebulę, tak, aby się zeszkliła oraz drobno pokrojony 1 ząbek czosnku, borowiki pokrojone w kostkę (jeśli grzyby są małe, można je pozostawić w całości). Do wszystkiego dodaj śmietanę 30%. Całość powinna dusić się do momentu zredukowania się nadmiaru płynu. Na koniec można dodać kilka listków świeżego tymianku.
Podając danie na talerz wyłóż plasterki dyni z marynaty, polej ją sosem borowikowym, a obok ułóż szpinak z orzechami.

Kapustki nadziewane grzybami

serwowane na ziemniaczanych plackach z pomidorową salsą
Składniki:
  • Liście kapusty włoskiej
  • Grzyby (rydze, borowiki, kurki i podgrzybki)
  • Czosnek
  • Różne rodzaje pomidorów
  • Czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Rukola
Sposób wykonania:
Farsz do kapustek: Na rozgrzanym maśle usmaż drobno pokrojoną cebulę, aby się zeszkliła. Na cebulę wrzuć różne rodzaje wcześniej pokrojonych grzybów. Wszystko przypraw pieprzem, a na koniec wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku.
Przygotowanie salsy: We wrzątku sparz różne rodzaje pomidorów, a potem zahartuj je w zimnej wodzie z lodem. Obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich posiekaną drobno czerwoną cebulę, a do smaku sól i pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj całość z pokrojoną garścią rukoli.
Sparz liście kapusty włoskiej i każdy z liści przetnij na pół. Wypełnij liście farszem, zawiń i jeszcze na chwile przełóż na rozgrzaną patelnię.
Kapustki podawaj na plackach ziemniaczanych z wyłożoną obok salsą.


Karmelizowane jesienne owoce
podane na kruchym cieście z syropem z czarnego bzu

Składniki:
  • Różne rodzaje jabłek
  • Śliwki
  • Gruszki
  • Aronie
  • Masło
  • Miód
Sposób wykonania:
Na rozgrzane na patelni masło wrzuć pokrojone w cząstki owoce. Kiedy zaczną puszczać sok dodaj łyżkę miodu. Tak przygotowane owoce wyłóż na ciastko przygotowane wcześniej z kruchego ciasta. Wyłożone owoce przykryj również ciastkiem z kruchego ciastka i posyp cukrem pudrem. Wszystko polej sosem waniliowym lub sosem z czarnego bzu.
Reklamy

Single Post Navigation

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Twój czas

Twój blog o zegarkach

Prosto z hamaka

#idżdolasu

#2latado30charyszka - 2 lata do 30 charyszka

Zbiór myśli mniej lub bardziej nieuporządkowanych. Składnica uczuć, pomników pamięci, ludzkich sylwetek. Światem, który migotliwie zachęca do uczestnictwa w nim i komentowania jego cudów i porażek.

Paweł Dudziński

artysta intuitywny

strona autorska - J.Szaper

Czytanie nie hańbi...

Świat Makro.com

Twarzą w twarz z owadami Olsztyna i jego okolic.

Muzealnik w Łodzi

dotknij sztuki, dotknij historii

The Ray Mears & Woodlore Bushcraft Blog

The latest news, guides and special offers from Ray Mears and Woodlore

Introweska

Anomalie życiowe

Lepsza strona życia

Blog fotograficzny o pięknie naszego kraju i nie tylko .

inkoholiczka

Piszę. Wszystko.

Kiedy jedziemy na koniec świata - Placek zostaje w domu

Lekko o podróżach i lizaniu świata. Niech i Was czasem zdziwko złapie.

Dermatolog dla Afryki

Anna Chałupczak- Winiarska

bullowisco

All things abot Bulu Kulu and other things

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

%d blogerów lubi to: