Wędrowiec Stary

Kulinaria Wędrowca Starego

Kutia

Składniki:
  • Pęczak – ok. 400 g
  • Masa makowa – ok. 0,5 kg
  • Rodzynki – 1 garść
  • Płatki migdałów – 1 garść
  • Suszone morele – 1 garść
  • Miód – 100 ml
  • Mleko – 1 litr
  • Skórka pomarańczowa – do dekoracji
Sposób wykonania:
W garnku zalewamy mak mlekiem i gotujemy przez ok. 2-3 godziny. Mleko powinno przykryć mak dwukrotnie. Kiedy całość się zagotuje i mleko wyparuje, a masa zgęstnieje należy ja przemielić trzykrotnie. Ugotowany pęczak przekładamy do garna i łączymy z przemieloną masą makową (na 3 porcje dajemy 400 g pęczaku i ok. 20 g masy makowej). Pęczak i masę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałów i suszone morele. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok.10-12 minut. Całość słodzimy miodem – jego ilość uzależniamy od tego, jak słodką chcemy uzyskać kutię. Po ugotowaniu całość przekładamy do miski i ozdabiamy startą skórką z pomarańczy.
Reklamy

Single Post Navigation

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

Pozdrowienia z podróży

Podróże, fotografia i motoryzacja. Lubimy poruszać tematy zarówno społeczne, podróżnicze czy takie zwykłe z życia codziennego. Baw się dobrze! Zachęcamy do komentowania i dzielenia się swoimi opiniami, dla nas Twoje zdanie też się liczy. Nasz kanał YouTube: https://bit.ly/2wphaAz

PIESZO PRZEZ LAS

Włóczęga i turystyka leśna

życie umysłowe

Najlepszy blog o rzeczach oczywistych. Niby oczywistych

Twój czas

Twój blog o zegarkach

Prosto z hamaka

#idżdolasu

#2latado30charyszka - 2 lata do 30 charyszka

Zbiór myśli mniej lub bardziej nieuporządkowanych. Składnica uczuć, pomników pamięci, ludzkich sylwetek. Światem, który migotliwie zachęca do uczestnictwa w nim i komentowania jego cudów i porażek.

Paweł Dudziński

artysta intuitywny

strona autorska - J.Szaper

Czytanie nie hańbi... literatura dla wesołych inaczej.

Świat Makro.com

Twarzą w twarz z owadami Olsztyna i jego okolic.

Muzealnik w Łodzi

dotknij sztuki, dotknij historii

The Ray Mears & Woodlore Bushcraft Blog

The latest news, guides and special offers from Ray Mears and Woodlore

Lepsza strona życia

Blog fotograficzny o pięknie naszego kraju i nie tylko .

inkoholiczka

Piszę. Wszystko.

Kiedy jedziemy na koniec świata - Placek zostaje w domu

Lekko o podróżach i lizaniu świata. Niech i Was czasem zdziwko złapie.

%d blogerów lubi to: