Wędrowiec Stary

Kulinaria Wędrowca Starego

Biała domowa kiełbasa na święta.

Dania główne

Składniki

  • 2 kg łopatki
  • 1 kg podgardla lub boczku
  • jelita- można kupić w supermarkecie „tesco” 7,99 zł za 15m lub u rzeźnika
  • 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku
  • ~0,5 litra wody, może być więcej…

Przygotowanie

 

Najpierw poczytajcie co jest w kiełbasie ze sklepu…

Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy S…..w ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy, błonnik roślinny, stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250. …

…Jak widać producent dosyć „bogato” używa różnych… bliżej nie znanych „cudów”…
Oto nasza domowa kiełbasa 🙂 wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam 🙂
Potrzebujemy: ~2 kg łopatki,
~1 kg podgardla lub boczku,
jelita wieprzowe,
2 łyżki soli,
3 łyżki pieprzu,
5 łyżek majeranku,
5 ząbków czosnku,
0,5 litra wody.
Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Jelita wkładamy do zimnej wody,
obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia mięsa.
Mięso mielimy…..razem z czosnkiem ,
dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę…
Dobrze wyrobione mięso wstawiamy do lodówki…
Rano jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek..
.Napełniamy powoli mięsem 🙂 i zakręcamy pętka…
No i już mamy kiełbasę, którą można sparzyć, ale również surową możemy przechować w lodówce.
Na czym polega domowe parzenie kiełbasy 🙂
do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu nadaje się do zamrożenia…U nas częściowo była zjedzona od razu, trochę poszło na obiad…Pozostałe zostały zamrożone…

…mielenie 🙂

…tak wygląda wyrobione mięso po 12 tu godzinach w lodówce 🙂

…przed nadziewaniem 🙂

…po nadziewaniu… 🙂

…parzenie… 🙂

….po sparzeniu 🙂

…w pojemnikach do mrożenia, w szkle…na obiad 🙂

….zamrażamy nawet na kilka miesięcy 🙂

….do zapieczenia na obiad 🙂

źródło: https://smaker.pl/przepis-kielbasa-biala-domowe-wyroby,124522,podlasek.html
Reklamy

Single Post Navigation

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Twój czas

Twój blog o zegarkach

Prosto z hamaka

#idżdolasu

#2latado30charyszka - 2 lata do 30 charyszka

Zbiór myśli mniej lub bardziej nieuporządkowanych. Składnica uczuć, pomników pamięci, ludzkich sylwetek. Światem, który migotliwie zachęca do uczestnictwa w nim i komentowania jego cudów i porażek.

Paweł Dudziński

artysta intuitywny

strona autorska - J.Szaper

Czytanie nie hańbi...

Świat Makro.com

Twarzą w twarz z owadami Olsztyna i jego okolic.

Muzealnik w Łodzi

dotknij sztuki, dotknij historii

The Ray Mears & Woodlore Bushcraft Blog

The latest news, guides and special offers from Ray Mears and Woodlore

Introweska

Anomalie życiowe

Lepsza strona życia

Blog fotograficzny o pięknie naszego kraju i nie tylko .

inkoholiczka

Piszę. Wszystko.

Kiedy jedziemy na koniec świata - Placek zostaje w domu

Lekko o podróżach i lizaniu świata. Niech i Was czasem zdziwko złapie.

Dermatolog dla Afryki

Anna Chałupczak- Winiarska

bullowisco

All things abot Bulu Kulu and other things

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

%d blogerów lubi to: